Sedef hastalığı, toplumda yaygın olarak görülen, alevlenmelerle birlikte uzun süre devam eden kronik bir deri hastalığıdır. Lezyonları, keskin sınırlarla çevrili, üzerinde gümüş renginde pullanmalar bulunan kızarıklıklarla kendini gösterir.
Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, bağışıklık sistemi ve çevresel faktörlerin etkileşimi olduğu düşünülmektedir. Çevresel faktörler arasında boğaz enfeksiyonları (streptokoklara bağlı), kullanılan bazı ilaçlar (kortizon, lityum, bazı tansiyon ilaçları, aspirin vb.), aşırı alkol tüketimi, sigara, kaşıma, keselenme, güneş yanığı ve ruhsal stres hastalığı tetikleyebilir veya alevlendirebilir.
Sedef hastalığı, temas yoluyla bulaşan bir hastalık değildir.
Sedef hastalığı genellikle uzun süreli ve kronik bir seyir izler. Hastalık, alevlenmeler ve iyileşme dönemleri ile seyreder. Belirtiler ve hastalığın şiddeti kişiden kişiye, aynı kişide ise zaman içinde değişkenlik gösterebilir.
Sedef hastalığının tanısı çoğunlukla klinik bulgulara dayanarak konur. Nadiren, deri biyopsisi yapılması gerekebilir.
Sedef hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun süreli iyilik haline ulaşılabilir. Tedavi süreci, hastalığın yaygınlığı, yerleşim yeri, tırnak ve eklem tutulumları gibi faktörlere göre belirlenir. Bu süreçte hekim, hasta ve hasta yakınlarının işbirliği büyük önem taşır. Hastalığı alevlendirebilecek davranışlardan ve ilaçlardan kaçınılmalıdır (kaşıma, banyoda liflenme, kese yapma vb.).
Sınırlı tutulumlu sedef hastalığının tedavisinde öncelikle yerel tedaviler tercih edilir. Bu tedaviler, deri yüzeyindeki pulları temizleyen ilaçlar, kortizonlu kremler, antralin, kalsipotriol (sentetik D vitamini), kalsinörin inhibitörleri gibi ilaçlarla yapılabilir. Bu tedaviler bir arada kullanılabilir.
Dirençli ve yaygın hastalık durumlarında metotreksat, siklosporin-A, asitretin (sentetik A vitamini) ve fototerapi gibi tedavi yöntemleri kullanılır. Eğer bu tedavilere de yanıt alınamazsa, biyolojik ajanlar (adalimumab, etanersept, infliksimab, ustekinumab vb.) tercih edilebilir.
Sedef hastalığı tedavisinde dermatologların hastalık hakkındaki bilgi ve deneyimlerinin yanı sıra, hastaların önerilen tedaviye uyumu da tedavi başarısında büyük rol oynar.
"Deri hastalığınız olduğunda dermatoloğunuza başvurun. Derinizi dermatologlara emanet edin."
The best way to enjoy a treatment at our salon is to book an appointment with the desired esthetician. Fill in the form below and we will contact you to discuss your appointment.