Benler, genellikle derideki zararsız renk değişiklikleridir. Melanositik nevüs olarak da bilinen benler, melanosit adı verilen pigment hücrelerinin (derinin rengini veren hücreler) çoğalması sonucu oluşurlar. Benler, pigmentli maküller, papüller veya nodüller olarak görülüp, epidermis, dermis ve nadiren subkutan dokuda yerleşebilir. Bazı kişilerde vücuda yayılmış onlarca ben bulunurken, bazı kişilerde daha az sayıda ben olabilir.
Benler düz deri seviyesinde ya da deriden kabarık olabilir. Renkleri; deri renginden kırmızı, kahverengi veya siyah gibi farklı tonlarda olabilir.
Benler doğuştan var olabileceği gibi, erken çocukluk döneminde de gelişebilir.
Doğumsal benler üzerinde nadiren de olsa "melanom" adı verilen deri kanseri gelişebilir. Melanom gelişme riski, benin büyüklüğü ile ilişkilidir; küçük ve orta boy benlerde risk çok düşüktür, ancak büyük ve dev doğumsal benlerde bu risk belirgin şekilde artar.
Benlerin takibi, hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Benin yerleşim yeri, büyüklüğü, kozmetik ve psikososyal açıdan yarattığı etkiler göz önünde bulundurulmalıdır. Küçük boyutlu, düzgün yüzeyli ve vücudun kolayca izlenebilen bölgelerine yerleşmiş doğumsal benler, düzenli olarak (6 ay-1 yıl aralıklarla) dermatologlar tarafından takip edilebilir. Bu sayede, bende oluşabilecek kanser riski ve değişiklikler erken dönemde tespit edilebilir, gerekli önlemler alınabilir.
Normalde, benler herhangi bir deri şikayetine yol açmaz. Ancak bir benin çapında hızlı bir değişiklik olmuşsa, rengi düzensizleşmişse, sınırları belirgin değilse ve sürekli ağrı, kanama veya kaşıntı varsa, mutlaka bir dermatolog tarafından görülmesi gerekir. Bu değişiklikler deri kanseri belirtisi olabilir ve bende patolojik inceleme yapılması gerekebilir.
Benler genellikle estetik kaygıları gidermek amacıyla tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce, benlerin iyi analiz edilmesi ve iyi huylu olduklarından emin olunması gerekir. Ardından, lazer tedavisi uygulanabilir. Ben tedavisinde kullanılan lazer türü, fraksiyonel lazerdir. Lazerle ben alma işlemi sırasında hastanın konforunu artırmak için, önce ben lokal anestezi ile uyuşturulur ve ardından fraksiyonel lazer uygulanır.
Et beni alındığında, kanser oluşumunu tetiklemez. Aksine, olası bir kanseri erken teşhis etme şansı sağlar.
Güneşten korunmak oldukça önemlidir. Güneşe sık maruz kalan bölgelere, koruma faktörü 30 ve üzeri olan güneş koruyucuları düzenli olarak uygulayın.
The best way to enjoy a treatment at our salon is to book an appointment with the desired esthetician. Fill in the form below and we will contact you to discuss your appointment.